Calea Luptătorului Paşnic

Calea Luptătorului Paşnic
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Ediția: a II-a
Pagini: 358
Format: 13x20

DESCRIERE

Acest roman face parte, alături de Profeţiile de la Celestine, Iniţierea sau Leul roşu din remarcabila colecţie Romanul iniţiatic.


Titlul în engleză: The Peacefull Worrior

Un student la un colegiu american, sportiv de performanţă, întâlneşte într-o benzinărie un om care îi va schimba viaţa. Dupa ce îi stârneşte interesul, maestrul (de arte marţiale şi nu numai) care lucra ca simplu angajat la benzinărie, îl ajuta pe tânărul student să descopere o lume nouă - lumea spiritului. Cartea descrie chiar acest proces al transformării gradate a tânărului într-un căutător spiritual, într-un luptător paşnic. Ceea ce este remarcabil este modul în care are loc transformarea personajului principal dintr-un tânăr superficial într-o fiinţa conştientă: experienţele spirituale pe care bătrânul maestru i le induce tânărului discipol pentru a-l ajuta să vadă şi partea nevăzută a lumii în care trăim, descrierea emoţiilor intense trăite de personajele cărţii de-a lungul urcuşurilor şi coborâşurilor specifice evoluţiei spirituale.

Fragment din carte:

"- Vino cu mine. Doresc să-ţi arăt ceva.
Ne-am îndreptat împreună către colţul garajului, de unde am contemplat priveliştea. Luminile oraşului San Francisco se vedeau perfect.

- Lumea pe care o vezi, mi-a spus el, arătând cu braţul până departe, este o şcoala, Dan. Singurul profesor real este viaţa. Ea ne oferă foarte multe experienţe, şi dacă acestea ar fi capabile să aducă cu sine înţelepciunea şi împlinirea, toţi oamenii vârstnici ar fi nişte maeştri iluminaţi şi fericiţi. Din păcate, lecţiile pe care ni le oferă experienţele noastre sunt ascunse. Nu toată lumea ştie să le desluşească. Eu te pot învăţa să înveţi din experienţele tale astfel încât să priveşti această lume cu claritate, şi, crede-mă, ai mare nevoie de claritatea vederii. Inima ta ştie foarte bine acest lucru, dar mintea ta se revoltă. Se pare că nu ai apucat încă să transformi cunoaşterea în înţelepciune.

- Nu sunt foarte sigur că ai dreptate. De fapt, mi se pare chiar că exagerezi.
- Nici vorbă, Dan. Tu încă nu ştii acest lucru, dar te asigur ca îl vei afla cât de curând.

Ne-am întors la birou, dar chiar atunci, la benzinărie a oprit o Toyota de un roşu strălucitor. Socrate a continuat să vorbeasca, în timp ce deschidea capacul de la rezervorul de benzină.
- La fel ca atâţia alţi oameni, ai fost şi tu învăţat să acumulezi informaţii din afara ta, din cărţi, reviste, de la experţi.
A băgat apoi pompa în deschizătura capacului.
- La fel ca în cazul acestei maşini, tu te deschizi şi lasi faptele să pătrundă în tine. Uneori, informaţiile primite sunt de bună calitate, precum benzina premium, dar alteori ele sunt de proastă calitate, ca o benzină cu cifra octanică mică. Iţi cumperi cunoaşterea la preţul pieţei, cam la fel cum procedezi cu benzina.
- Hm, bine ca mi-ai amintit. Perioada de plată a taxelor pentru următorul semestru expiră în două zile.
Socrate a dat din cap afirmativ şi a continuat să umple rezervorul maşinii. Chiar şi după ce acesta s-a umplut, el a continuat să bage benzina în el, până când aceasta a început să se scurgă la sol, făcând o baltă în jur.
- Hei, Socrate, rezervorul s-a umplut. Ce faci?!
Fără să-i pese, a continuat să bage benzina în rezervor, spunându-mi:
- Dan, la fel ca şi acest rezervor, mintea ta dă pe-afară de prejudecăţi şi de tot felul de cunoşţinte inutile. Cunoşti multe fapte şi opinii, dar nu ştii aproape nimic despre tine însuţi. Înainte de a putea învăţa ceva nou, va trebui să-ţi goleşti rezervorul.
A rânjit ironic, mi-a arătat mizeria de pe jos şi mi-a spus:
- Te rog, curăţă locul.
Am avut impresia că nu se referă numai la benzina de pe jos. Am ţnceput imediat să spăl cu furtunul benzina scursă. Soc a luat banii de la şofer şi i-a oferit în schimb un zâmbet, împreuna cu restul. Apoi s-a întors în birou şi s-a aşezat confortabil.
- Şi ce intenţie ai, să mă umpli cu propriile tale opinii şi fapte? am încercat eu să-l iau peste picior.
- Nu este vorba de fapte, ci de înţelepciunea trupului.
- Cum adică, „înţelepciunea trupului”?
- Tot ceea ce trebuie să ştii cu adevărat se află deja în tine. Toate secretele universului se află înmagazinate în memoria celulelor tale. Tu nu ai învăţat însă cum să citeşti această înţelepciune. De aceea, nu prea ai de ales decât să citeşti cărţi şi să asculţi tot felul de experţi, în speranţa că aceştia au dreptate.

Nu-mi venea să cred. Acest mărunt lucrător la o benzinărie îmi acuza profesorii de la universitate de ignoranţă şi încerca să-mi spună că educaţia mea de la colegiu este inutilă.

- Am înţeles ce vrei să spui cu acest concept, de „înţelepciune a trupului”, dar nu cred în el.
A scuturat cu blândeţe din cap.
- Înţelegi multe lucruri, dar nu ai realizat practic nimic.
- Ce vrei să spui cu asta?
- Înţelegerea se referă, de regulă, la capacitatea unidimensională a intelectului de a percepe lumea. Ea conduce într-adevăr la cunoaştere. Pe de altă parte, realizarea este tridimensională, fiind înţelegerea simultană a minţii, inimii şi instinctului. Ea nu se poate naşte decât din experienţa directă.
- Tot nu înţeleg.
- Îţi mai aminteşti cum a fost atunci când ai învăţat pentru prima oară să conduci? Înainte, erai un simplu pasager. Înţelegeai despre ce este vorba, dar nu ai realizat cu adevărat decât atunci când ai apăsat tu însuţi pedala acceleratorului.
- Este foarte adevarat! Îmi amintesc perfect cum a fost. Deci, la asta te referi atunci cand vorbeşti de realizare!
- Exact! Acest sentiment descrie perfect experienţa realizării. Va veni o zi când vei spune acelaşi lucru şi în legătură cu viaţa.
Am stat câteva clipe liniştit, după care am spus:
- Tot nu mi-ai explicat cum funcţioneazã înţelepciunea trupului.
- Vino cu mine."

CUPRINS
MULŢUMIRI
PREFAŢÃ
STAŢIA DE BENZINÃ DE LA CAPÃTUL CURCUBEULUI
CARTEA ÎNTÂI. VÂNTUL SCHIMBÃRII
Capitolul 1 CLIPE DE MAGIE
Capitolul 2 REŢEAUA ILUZIEI
Capitolul 3 ELIBERAREA
CARTEA A DOUA. ANTRENAMENTUL LUPTÃTORULUI
Capitolul 4 ASCUŢIREA SABIEI
Capitolul 5 CÃRAREA MUNTELUI
Capitolul 6 PLÃCEREA DE DINCOLO DE MINTE
CARTEA A TREIA. FERICIREA IRAŢIONALÃ
Capitolul 7 CÃUTAREA FINALÃ
Capitolul 8 SE DESCHIDE POARTA
EPILOG. RÂS ÎN BÃTAIA VÂNTULUI
CUVÂNT DE ÎNCHEIERE
DESPRE AUTOR
EXTRASE DIN „CÃLÃTORIA SACRÃ A LUPTÃTORULUI PAŞNIC“


Traducător: Cristian Hanu

Data aparitiei: Martie 2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.050 sec