Caiet de seminarii. Drept constitutional si institutii politice. I. Teoria generala a dreptului constitutional

Caiet de seminarii. Drept constitutional si institutii politice. I. Teoria generala a dreptului constitutional
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 160
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Descriere: Lucrarea "Caiet de seminarii. Drept constituţional şi instituţii politice. Teoria generală a dreptului Constituţional" se doreşte a fi un instrument util pentru studenţii anului I de la specializările Drept şi Administraţie publică, care încearcă să desluşească tainele modului de formare şi funcţionare a statelor, care au fost primele constituţii, cum se adoptă şi se revizuiesc legile fundamentale, principiile care guvernează un stat, cum colaborează şi interferează puterile de la Montesquieu până în zilele noastre, care sunt trăsăturile regimurilor politice, ce rol joacă partidele politice în angrenajul puterii, cum sistemele electorale sunt cele care plăsmuiesc sistemul partidic şi grevează asupra configurării reprezentării.

Caietul de seminar constituie un punct de pornire în descoperirea şi aprofundarea unei materii luxuriante în substanţa sa, prezentată însă adesea ca o materie facilă. Lucrarea are ca scop principal pregătirea studenţilor în vederea promovării cu succes a examenului la disciplina drept constituţional şi instituţii politice din semestrul I. Conţinutul lucrării reprezintă o avant-premičre la examenul propriu-zis. Am încercat prin modul de realizare a acestei lucrări să atingem temele importante ale teoriei generale a dreptului constituţional: de la conceptul de stat, la constituţie, separaţia puterilor, regimuri politice până la partidele politice şi la sistemele electorale.

Caietul de seminar este structurat astfel:

Memo - rubrică ce prezintă o sinteză a cursului, dar şi o serie de scheme ce îi sunt utile studentului pentru înţelegerea conceptelor şi a instrumentelor constituţionale.

Tematica seminarului - cuprinde principalele teme de dezbatere din cadrul orelor de seminar.

Teme pentru pregătirea individuală - rubrica conţine o serie de teme pe tematica seminarului. În această rubrică am propus adesea realizarea unor evaluări comparative pentru a-i oferi studentului o imagine cât mai largă cu privire la conceptele supuse dezbaterii şi studiului.

Modele de teste - în această rubrică sunt expuse o serie de teste. Aceste teste conţin fie întrebări închise, fie întrebări deschise ceea ce-i oferă studentului posibilitatea de a se exprima şi de a se autoevalua. Sunt incluse aici şi o serie de speţe care-l determină pe student să utilizeze noţiunile teoretice în cazul unor situaţii practice.

Tema de cercetare - are ca scop aprofundarea de către student a unor noţiuni, instrumente, proceduri şi mecanisme constituţionale, dar şi de a-i stimula deprinderea de a cerceta aprofundat o temă sau alta din cele formulate.

Bibliografia selectivă - oferă studenţilor o gamă variată de lucrări de referinţă, de specialitate, legislaţie, documente şi site-uri Internet care vin în sprijinul studentului în vederea realizării temelor, testelor şi temei de cercetare.

Documente - acest capitol din lucrare conţine o serie de documente fundamentale pentru studiul principalelor concepte de drept constituţional Una din ambiţiile acestui demers ştiinţific este acela de a-l ajuta pe student să descifreze texte fundamentale ale istoriei constituţionale.

Prin lucrarea de faţă sperăm să venim în sprijinul studentului din anul I, aflat la începutul pregătirii sale universitare şi să îi insufle pasiunea pentru dreptul public, în general, şi pentru dreptul constituţional, în special.Data aparitiei: Noiembrie 2011

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.051 sec