Cai Adevarate si False in Investigatia Spirituala

Cai Adevarate si False in Investigatia Spirituala
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2013
Pagini: 216
Categoria: Rudolf Steiner

DESCRIERE

Lucrarea cuprinde o serie de 11 conferinţe ţinute de Rudolf Steiner în perioada 11-12 august 1924, la Devon, în care vorbeşte despre felul în care lumea în care trăieşte omul poate fi cunoscută în totalitatea ei, pe de o parte prin examinarea mediului fizic înconjurător şi, pe de altă parte, prin perceperea spiritualului.

În acest mod, Rudolf Steiner vrea să indice metodele şi căile prin care se ajunge la cunoaşterea spirituală.

Fragmente din carte:

SINOPSIS AL CONŢINUTULUI

CONFERINŢA I

Această serie de conferinţe se referă la căile ce duc către lumea spirituală.
Omul înţelege realitatea prin combinarea cunoaşterii exterioare şi a cunoaşterii spirituale. Lumea fizică este formată de către spiritual iar spiritualul este activ în fizic. Maya - lumea Marii Iluzii.

„Cunoaşte-te pe tine însuţi!" - căutarea cunoaşterii de sine. Din aceste două surse a apărut căutarea cunoaşterii spirituale. Lumea Mayei nu poate conferi cunoaşterea fiinţei interioare a omului. în vechile Misterii, aceasta era căutată în lumea spirituală.

Metodele ce duc la cunoaşterea lumii fenomenelor nu pot oferi cunoaşterea lumii spirituale. Aceasta duce la iluzie. în aceeaşi măsură, misticismul vag şi fanteziile visătoare amplifică ignoranţa. Acestea sunt căi false.

Căi adevărate: (1) Cunoaşterea exterioară, valabilă pentru lumea dintre naştere şi moarte. (2) Nici chiar expresia artistică a acestui tip de cunoaştere derivată din percepţia senzorială nu poate răspunde problemelor vieţii.

Sculptorii greci şi pictorii renascentişti nu lucrau după modele. Arta este la origine inspirată de învăţătura Misteriilor. (3)

Cunoaşterea spirituală necesară pentru vindecare. Vechile remedii îşi aveau originea în Misterii.
Totalitatea cunoaşterii lumii în vechea Caldee. Viaţa de veghe numită Apsu. Viaţa de somn revela ceea ce se numea Tiamat. Formele astrale, demonice din Tiamat învinse de Ea sau Sophia (înţelepciunea care este reprezentată de Marduk sau Michael.

Marduk a creat Cerul şi Pământul din cadavrul lui Tiamat. în decursul vremii viziunea lumii spirituale s-a pierdut şi a fost înlocuită de cunoaşterea intelectuală.

Astăzi avem nevoie să transformăm vasta noastră cunoaştere a lumii fenomenelor într-o nouă cunoaştere a Misteriilor şi să redescoperim sursa religioasă a artei şi arta vindecării.

CONFERINŢA a II-a
Diferitele stări de conştienţă ale omului

…în cadrul conştienţei normale din zilele noastre, omul face o distincţie clară între între starea de somn şi starea de veghe. In vechea Caldee nu exista o diferenţiere clară între conştienţă de zi şi cea de noapte.

Caldeenii trăiau în conştienţă lunară până la vârsta de 21 de ani. Calendarul lor era bazat pe fazele Lunii. în cadrul dezvoltării lor, ei treceau prin mari schimbări la fiecare şapte ani, în concordanţă cu fazele Lunii.

Conştienţă de veghe o vieţuiau pentru prima dată la 21 de ani. Aceasta persista până la vârsta de 50 de ani, iar la bătrâneţe deveneau foarte clarvăzători. în Misterii, ei erau numiţi „Eroi solari" la 50 de ani şi „Părinţi" la bătrâneţe.

Caldeenii cunoşteau trei tipuri de conştienţă: conştienţă diminuată, până la vârsta de 20 de ani, conştienţă trează, până la 50 de ani, iar după această vârstă, conştienţă clarvăzătoare.
Omul de astăzi cunoaşte două stări de conştienţă, şi încă una, suplimentară: starea de veghe, starea de somn, starea de vis. A treia stare de conştienţă a caldeenilor poate fi comparată cu starea de somn fară vise.

Astăzi noi nu punem preţ pe experienţele pe care le avem în cursul somnului fără vise…


CUPRINS:

Treptele adevărului (biolog dr. Petre Papacostea
În legătură cu publicarea conferinţelor luirudolf Steiner
Sinopsis al conţinutului

Conferinţa I
Natura este Marea iluzie. „Cunoaşte-te pe tine însuţi!”

Conferinţa a II-a
Cele trei lumi şi imaginile lor reflectate

Conferinţa a III-a
Forma şi substanţialitatea regnului mineral în raportcu nivelele de conştienţă ale omului

Conferinţa a IV-a
Secretul investigării altor tărâmuri prin metamorfozareaconştienţei

Conferinţa a V-a
Vitalizarea lăuntrică a sufletului prin intermediul calităţiinaturii metalice

Conferinţa a VI-a
Cunoaşterea iniţiatică, conştienţa de veghe şi conştienţade vis

Conferinţaa a VII-a
Cunoaşterea lumii stelelor. Diferenţierea epocilor istoriceale omenirii şi a fundamentului spiritual al acestora

Conferinţa a VIII-a
Aberaţii posibile în decursul investigaţiei spirituale

Conferinţa a IX-a
Căi anormale de pătrundere în lumea spirituală şitransformarea lor

Conferinţaa X-a
Influenţele cosmosului extraterestru asupra conştienţeiomului

Conferinţa a XI-a
Care este poziţia justă cu privire la investigaţia spiritualăşi înţelegerea investigaţiilor spiruituale?

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec