Buratino - Cheita de aur

Buratino - Cheita de aur
Preț: 7,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020

DESCRIERE

Aleksei Nikolaevici Tolstoi (n. 29 decembrie 1883, Pugaciov - d. 23 februarie 1945, Moscova) a fost un scriitor rus care a abordat multe genuri, dar care s-a specializat in literatura SF si romane istorice. Primele schite ale lui Tolstoi au fost atacate de Alexandr Blok si de alti critici pentru naturalismul excesiv, erotismul debordant si lipsa generala de gust, in maniera lui Mihail Artibasev.


Unele povestiri pomografice, publicate in primii ani ai secolului al XX-lea si care erau atribuite lui Tolstoi, au fost recunoscute de catre autorul prezumtiv ca apartinandu-i, insa cei mai multi critici au rat" nas sceptici in aceasta privinta. S-a nascut in Nicolaevsk (astazi Pugaciov), Regiunea Saratov, in familia unuia dintre membrii saraciti ai familiei contilor Tolstoi.

Tatal lui, contele Nicolai Aleksandrovici Tolstoi, era un husar pensionat si proprietar de pamanturi; mama sa, Aleksandra Leonievna Bostrom (nascuta Turghenieva, cunoscuta si cu numele Aleksandra Tolstoi) era scriitoare de literatura pentru copii. Aleksei Tolstoi a parasit Rusia in 1917, in timpul revolutiei bolsevice, si a emigrat in Europa Occidentala. In 1923 a revenit in tara si a acceptat regimul sovietic, devenind unul dintre cei mai populari scriitori si sustinator de nadejde al partidului comunist.

A scris povestiri in care il elogia pe Stalin. A colaborat cu Maxim Gorki la reportajul facut in timpul calatoriei lor de-a lungul Canalului Marea Alba-Marea Baltica. Tolstoi a publicat doua romane foarte lungi, Petru Intaiul (1929-45), in care a incercat sa faca o legatura intre politica lui Petru cel Mare si cea a lui Stalin, si Calvarul (Drumul catre Golgota) (1922-41), in care descria evenimente din perioada 1914-1919, inclusiv din razboiul civil.

Este autorul mai multor piese de teatru. Aleksei Tolstoi este considerat ca fiind autorul unora dintre primele si cele mai bune povestiri stiintifico-fantastice in limba rusa. Romanele Aelita (1923) despre o calatorie spre Marte si Hiperboloidul inginerului Garin (1927) s-au bucurat de popularitate imensa, primul dintre ele fiind ecranizat in 1924.

Mai multe filme facute in Uniunea Sovietica se bazeaza pe romane scrise de Tolstoi. Tolstoi a scris mai multe carti pentru copii, prima fiind Copilaria lui Nikita, o descriere a primilor ani ai fiului sau. In 1936 a scris o adaptare a faimoasei povesti italiene Pinocchio, reintitulata Aventurile lui Buratino sau Cheia de Aur. Personajul principal al povestirii, Buratino, a devenit rapid foarte popular printre cetatenii sovictici de toate varstele.

Nr. de pagini: 112
Anul aparitiei: 2018

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.056 sec