Bifurcaţii

Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-703-9
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 336
Format: 13x20

DESCRIERE

Datorită inflaţiei de eseistică proastă din ultimii 24 de ani, mâzgălită de nechemaţi în ţărână şi-n scris, mulţi cititori şi chiar literaţi s-au îndepărtat de această artă considerând-o un gen parazitar, paraliterar, oarecum asemănător jurnalului, dar mai puţin spectaculos. Au rămas doar câţiva autori într-o zonă care se dovedeşte astfel a fi destul de dificilă în ciuda impresiei contrare. Să scrii pe nenumărate teme şi să atragi constant cititorul de la o pagină la alta pe întreg parcursul unui volum este un exerciţiu complicat, anevoios, pe care Liviu Ornea îl rezolvă în chip strălucit şi, aparent, fără efort. Toate salturile de la amintiri despre şcoală, părinţi, prieteni, la moravuri şi politică, de la cimitire şi impostură la literatură, filme, muzică, teatru şi învăţământ sunt făcute cu uşurinţa dată de sinceritatea în scris ca o prelungire anatomic-sufletească a onestităţii în viaţă, de talent, umor şi fondul grav al unui intelectual de marcă — mixajul acestora dă ceea ce defineşte scrisul lui Liviu Ornea: farmecul invariabil al unui scriitor adevărat, în chip deloc bizar matematician de profesie.

Răzvan Petrescu

Liviu Ornea — născut la Bucureşti, pe 14 iulie 1960. Absolvent al Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti, specializarea Algebră‑Geometrie. Doctor în matematică cu lucrarea Structuri geometrice pe varietăţi complexe. Structuri local conform Kähler. În prezent, este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, monografia Locally Conformal Kähler Geometry (în colaborare cu Sorin Dragomir, editura Birkhäuser, 1998), cursul universitar O introducere în geometrie (în colaborare cu Adriana Turtoi, editura Fundaţiei Theta, 2000, ed. a doua 2011), articole de popularizare, traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita (accesibile pe pagina personală http://gta.math.unibuc.ro/pages/lornea.html).

În spaţiul cultural este prezent cu cronici de teatru şi articole pe diverse teme în revistele Steaua, Scena, Teatrul azi, Dilema, Dilema veche, 22, Observator cultural (rubrica permanentă „Bifurcaţii“ din octombrie 2005), Okean, Cuvântul. O primă culegere de articole a apărut în 2008, la Curtea Veche Publishing: Varietăţi conexe. O parte a cronicilor de teatru sunt adunate în volumul Un matematician la teatru, Editura Tracus Arte (2014).

Semnează, de asemenea, traduceri din limba italiană: Timpul îmbătrâneşte în pripă, de Antonio Tabucchi (2010), Iubitul nefericit, de Alberto Moravia (2011), ambele la Editura Polirom; şi din limba franceză: Mitul arian şi Breviarul urii, de Leon Polyakov (2003, 2004), Ura de sine, volum coordonat de J.‑C. Attias şi E. Benbassa (2005), Tata. Inventar, de J.‑C. Grumberg (2010), Priviri asupra condiţiei evreieşti, de Gilles Zenou (2010), toate la Editura EST; Teorema vie, de Cédric Villani, la Editura Humanitas (2014).


Copertă: Griffon and Swans, www.griffon.ro

Anul apariției: 2014

Număr pagini: 336

Format: 13,00 × 20,00 cm

ISBN: 978-606-588-703-9

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0135 sec