Au ales libertatea

Preț: 114,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2015
Pagini: 1138
Format: 20x26

DESCRIERE

Au ales libertatea - Dumitru Dobre, Veronica Nanu

Cartea are la bază Buletinele editate de Ministerul Afacerilor Interne din RP Română şi ordinul nr. 2539 din 21 martie 1960 al ministrului afacerilor interne din acea perioadă, Alexandru Drăghici.

Prin ordinul menţionat, 7. 643 de persoane au fost date în urmărire pe ţară fiind considerate ca trădătoare. Pentru fiecare persoană în parte s-au comunicat următoarele date de identificare: data şi locul naşterii; părinţii; studiile; ocupaţia; ultimul domiciliu; rudele; condiţiile în care a părăsit ţara şi destinaţia; numărul dosarului de urmărire pe ţară sau al dosarului de urmărire informativă şi unde se află în evidenţă; fotografia.

Buletinele a fost publicate în forma şi grafia în care au fost întocmite şi cuprind persoanele care au părăsit ţara în timpul şi după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, până în anul 1969...Perioada 1948-1969 poate fi rezumată printr-un singur cuvânt: Teroare. Graniţele au fost ermetic închise. Comunismul a fost instituţionalizat cu sprijinul sovieticilor şi sub oblăduirea Securităţii, creată după modelul NKVD-ului.

Vechile clase conducătoare au fost eliminate din viaţa publică. Mulţi ai pierit, alţii au ispăşit ani lungi şi grei de detenţie sau de muncă forţată. Eticheta „duşman de clasă” a fost abuziv extinsă asupra tuturor celor care nu erau de acord cu regimul comunist.

Românilor, care au părăsit ţara în deceniile cinci şi şase ale secolului XX, li s-au adăugat, în anii următori, alţii. Este perioada în care pribegia românească a căpătat înfăţişarea unui exod.

Au părăsit ţara cei mai buni dintre cei buni. Exodul, pe care destinul l-a impus poporului român, a făcut ca, alături de o Românie geografică, să ia naştere o Românie spirituală omniprezentă…

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0142 sec