Aspecte ale dramaturgiei feminine romanesti

Aspecte ale dramaturgiei feminine romanesti
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2012
Pagini: 174
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Data fiind contributia modesta a dramaturgiei feminine publicate in perioada 1870-1989 la dezvoltarea teatrului romanesc, demersul critic intreprins in paginile acestei lucrari are, cu precadere, o valoare documentara.

Analiza critica a textelor selectate a scos in evidenta opere dramatice de o valoare artistica redusa, cu exceptia unui numar restrans de piese de teatru (Batranul, 1920, de Hortensia Papadat- Bengescu, Fara reazem, 1922, de Igena Floru, Luminita, 1928, de Ticu Archip, Trei generatii, 1956, si Arborele genealogic, 1957, de Lucia Demetrius, precum si Nu sunt Turnul Eiffel, 1965, si Cerul instelat deasupra noastra..., 1985, de Ecaterina Oproiu), in buna masura cunoscute spectatorilor/cititorilor de astazi. Dintre piesele de teatru enumerate, comedia sociala Batranul si drama Trei generatii s-au jucat cu succes de catre trupe de actori contemporani: prima piesa a fost montata la Teatrul National din Iasi, in 1983, iar cea de-a doua, in acest an, la Muzeul Militar National Ferdinand I, de catre absolventii Facultatii de Teatru de la Universitatea Hyperion.

Alaturi de Ecaterina Oproiu, scriitoarele Maria Földes, Rodica Padina, Silvia Andreescu (in colaborare cu Th. Manescu), au avut meritul de a revaloriza estetic dramaturgia feminina romanesca prin conceperea unei tematici „evazioniste” (Rodica Padina), „dizidente” (Silvia Andreescu, in colaborare cu Th. Manescu) si „subversive” (Maria Földes).

Aceasta teza de doctorat completeaza un spatiu putin explorat de critica literara de la noi (teatrul scris de femei), contribuind la nuantarea receptarii dramaturgiei romanesti prin informatiile aduse si judecatile valorice formulate.

Desi a fost departe de a revolutiona discursul dramatic romanesc in perioada 1870-1989, teatrul feminin a dus, in timp, la inaugurarea unei tematici noi, imbogatirea tipologiei personajului feminin si, incepand cu perioada „dezghetului literar”, la promovarea unei estetici moderne, sincrone cu dramaturgia occidentala.

Referenti stiintifici:
Prof. univ. dr. Elena Zaharia Filipas
Conf. univ. dr. Mirela Ocinic

Date tehnice

Titlu: Aspecte ale dramaturgiei feminine romanesti
Pret: 20,00 RON
ISBN: 978-606-647-434-4
Format: A5
Pagini: 174

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.044 sec