Antisemitismul lui A. C. Cuza în politica românească

Antisemitismul lui A. C. Cuza în politica românească
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Stiinte Politice

DESCRIERE

Cartea lui Horia Bozdoghină despre A. C. Cuza va rămâne, fără îndoială, o lucrare de referinţă pentru cei care vor dori să se documenteze în privinţa genezei şi a istoriei antisemitismului extremist românesc şi a componentelor sale fasciste. În ciuda rolului său de părinte-fondator al uneia dintre cele două mişcări fasciste majore din România, A. C. Cuza rămâne, într-o oarecare măsură, uitat. Cauzele acestei stări de fapt se datorează caracterului grotesc al politicianului roman, la care personajul de operetta se suprapune instigatorului la crimă. Numărul redus de zile în care guvernul Goga-Cuza a stat la putere contribuie, de asemenea, la o partial ocultare a lui A. C. Cuza.
Rudă îndepărtată a lui Alexandru-Ioan Cuza, socialist în 1882, apoi professor universitar la Iaşi, A. C. Cuza era oarecum îndreptăţit să afirme că a fost fascist înaintea lui Mussolini şi nazist înaintea lui Hitler. Dacă înainte de Primul Război Mondial, A. C. Cuza a fost un antisemit virulent, radicalizarea sa după conflagraţia mondială de la începutul secolului l-a determinat să coaguleze rapid una dintre principalele mişcări fasciste din România, Liga Apărării Naţional-Creştine (LANC), înfiinţată în 1923 şi a cărei emblem politică era svastica.
RADU IOANIDHoria Bozdoghină s-a născut la Sibiu în anul 1971. A absolvit Facultatea de Istorie şi Antropologie din Sibiu în anul 1995 şi cursuri de Studii Aprofundate în Istoria Transilvaniei din Secolul XX. A urmat, în plus, cursuri de specializare în istoria Holocaustului, organizate de Universitatea Babeş-Bolyai şi de Institutul de Iudaistică şi Istorie a Evreilor din Cluj-Napoca, participând la manifestări ştiinţifice legate de Holocaust în România, Israel şi Statele Unite ale Americii. Este doctor în istorie din anul 2004. A publicat diverse articole despre istoria partidelor politice din perioada interbelică în reviste de specialitate. Este autorul monografiei Nicolae Iorga şi Partidul Naţionalist-Democrat în viaţa politică a României, Editura Universităţii „Lucian Blaga“, Sibiu, 2007. Alături de dr. Peter Manu, a publicat Polemica Paulescu: ştiinţă, politică, memorie, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010.


Anul apariţiei: 2012
Număr pagini: 256 / Format: 13 × 20 cm
Copertă: Griffon and Swans (www. griffon. ro)
ISBN: 978-606-588-361-1

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0400 sec