Analize medicale explicate. De la firul de par …la ADN

Analize medicale explicate. De la firul de par …la ADN
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 136
Categoria: Umana

DESCRIERE

Menirea acestei carti este aceea de a oferi omului nefamiliarizat cu termenii medicali acel minim de cunostinte care sa-i permita o buna comunicare cu personalul medical si o mai buna intelegere a necesitatii analizelor medicale, intelegere rezultata si din explicatiile prezentate in continuare.

Analiza de laborator este un mijloc prin care medicul obtine informatii care ii permit sa completeze tabloul clinic al pacientului, putand astfel sa puna un diagnostic cat mai corect.

Exista multe analize medicale si numarul lor creste odata cu descoperirile de ultima ora. De asemenea tehnicile de recoltare, prelucrare au evoluat si ele odata cu progresul tehnologic din ultimii ani.

Exista mai multe criterii dupa care analizele medicale pot fi clasificate.

Dupa natura prelevarii:

umori: sange, urina, lichid cefalo-rahidian, pleural, peritoneal sau sinovial (articular), exudat faringian, secretii oculare, nazale, secretie otica, secretie vaginala, spermograma;

tesut: biopsii, examen scuama, fir de par, fragment unghie.

Dupa tipul de investigatie:

-analize de laborator;

-investigatii imagistice: invazive: radiografii cu substanta de contrast, scintigrafii, endoscopii; neinvazive: examen de fund de ochi, ecografie, tomografie cu raze X (CT), RMN, PET.

-probe functionale: ECG de efort, Holter, spirograma…

Daca va faceti analizele de control aveti grija sa nu mancati in ultimele 12 ore, sa nu aveti viroze, diaree, urticarie si femeile sa nu fie in perioada menstruala. Acesti factori modifica temporar analizele medicale.

Analizele medicale care ar fi bine sa se faca anual, in scop profilactic, sunt:

-hemograma, VSH, glicemia, colesterolul, creatinina, TGO, TGP;
-examenul sumar de urina;
-radiografia pulmonara;
-ECG – electro-cardiograma
-examenul ginecologic sau rectal (la barbati);
-examenul sanilor.

Doctorita Ioana Soare, medic primar expert al asigurarilor sociale, este cunoscuta de confrati din numeroasele aparitii in mass-media pe teme medicale diverse si prin numeroase carti deosebit de utile.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.069 sec