Actualitati in medicina interna 2021 - Leonida Gherasim

Preț: 73,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 496
Format: 17x24
Categoria: Umana

DESCRIERE

pacientul vine la medic pentru un simptom, pentru o suferinţă, deseori interpretată la nivelul său de cunoaştere şi de frică. Simptomele însă pot fi nespecifice, în marea lor majoritate aparţin, cu aspect similar, mai multor organe, sisteme sau suferinţe.
 
Ele trebuie interpretate pentru a li se da măcar o apartenenţă de organ. Apoi este (sau ar trebui) examinat, dar nici semnele clinice nu sunt specifice şi ele trebuie interpretate în contextul clinic. Acesta din urmă este determinat de multe caracteristici individuale, dintre care, poate cele mai importante, sunt comorbidităţile care pot influenţa şi simptomele şi semnele de boală.

Cel care trebuie să facă această evaluare iniţială, trebuie sa fie un medic cu o pregătire largă, un „internist44. El prescrie un prim rând de investigaţii şi formulează o supoziţie diagnostică.
 
Aceasta poate fi sigură şi atunci pacientul este trimis la un specialist terapeut, dacă tratamentul depăşeşte competenţa celui care l-a diagnosticat, sau poate fi nesigură şi atunci pacientul necesită investigaţii speciale, realizate de un specialist tehnic diagnostician şi diagnosticul odată stabilit este trimis la terapeut.

In medicina modernă, care se doreşte de precizie şi personalizată, la majoritatea pacienţilor, vârstnici şi cu boli multiple, este necesară o prioritizare şi selectare a opţiunilor terapeutice şi aceasta o poate face numai un medic cu o viziune largă, un „internist''.
 
Apar uneori situaţii curioase, cînd un pacient cu o boală cronică, la care apare o altă boală mai gravă (exemplul tipic este un pacient cardiac care face un cancer) este mai greu sau insuficient tratat pentru boala care îi pune viaţa în pericol imediat (în exemplul prezentat cancerul), din teama de a agrava boala cronică. în exemplul prezentat, anestezistul se teme să anestezieze, chirurgul să opereze, oncologul să administreze citostatice, situaţie agravată şi de teama de acuzaţie de mal-praxis.

Teillard de Chardin, reputat biolog şi paleontolog spunea „Specializarea ajută, supraspecializarea omoară44. Se referea desigur, la specii animale supraspecializate în ceea ce priveşte sursa de hrană sau alte condiţii de mediu, şi la care dispariţia, din varii motive, a acestor condiţii de supraspecializare, duce la stingerea speciei respective...
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt înainte             7
Capitolul 1
Mai există medicină internă? Ion I. Bruckner             9
Capitolul 2
Medicaţia inotropă pozitivă - Mircea Cinteză             15
Capitolul 3
Hepatopatia congestivă versus hepatita ischemică în insuficienţa cardiacă Leonida Gherasim, Andrea Olivia Ciobanu     27
Capitolul 4
Metode noi de evaluare pentru stabilirea indicaţiilor de revasculari za re în angina pectorală stabilă - Şerban Mihai Bălănescu     39
Capitolul 5
Evaluarea ecocardiografică intraoperatorie - principii de bază -
Andrea Olivia Ciobanu, Dragoş Vinereanu     59
Capitolul 6
Actualităţi în terapia hipolipemiantă - Doina Dimulescu, Camelia Stancu      91
Capitolul 7
Aspecte speciale în tro m boem holismul venos - Leonida Gherasim... 113
Capitolul 8
Noutăţi în bronhopneumopatia cronică obstructivă - Miron Alexandru Bogdan, Ionela Nicoleta Belaconi, Marius Gabriel Sava             137
Capitolul 9
Tuberculoza multidrog-rezistentă - Victor    Spânu     169
Capitolul 10
Tulburările funcţionale digestive la graniţa cu afecţiunile organice
- Dan L. Dumitraşcu, Simona Grad, Teodora Surdea-Blaga, Flaviu Rusu 193
Capitolul 11
Insuficienţa hepatică acută suprapusă celei cronice - Ştefan Chiriac,
Anca Trifan, Carol Stanciu                  229
Capitolul 12
Ecografia tubului digestiv - Alina Popescu, Roxana Şirli, loan Sporea 245

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0349 sec