Acasă între lumi Romanul lui Ovidiu

Acasă între lumi Romanul lui Ovidiu
Preț: 54,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 440
Format: 13x20
Categoria: Romane

DESCRIERE

Când a spus Ubi bene, ibi patria, Cicero se va fi gândit, probabil, la cei care pot alege, la libertatea de-a pleca în căutarea unui loc căruia să-i aparţină pe de-a întregul. Şi căruia să-i poată spune „acasă". Ce se întâmplă însă cu cei a căror condiţie e surghiunul? Cum se reaşază în lume un dezrădăcinat, în ce fel găseşte noi repere, care e harta vieţii lui, cu spaime, îndrăzneli şi nădejdi?

Acasă între lumi, cartea de debut a lui Michael Solomon, este romanul unui exilat ilustru, poetul Publius Ovidius Naso. Însă povestea lui nu pleacă doar din faptul istoric, ci şi din cuvintele gravate în templul lui Apollo din Delfi: „Cunoaşte-te pe tine însuţi". De-a lungul Dunării de Jos la Tomis şi de la Sulmona la Roma, Ovidiu îşi duce lupta cu demonii interiori, cu propriile angoase şi obsesii. El calcă mereu pe frontiera care desparte realul de ipotetic, viaţa de moarte, iubirea de ură, gloria de uitare. Şi caută, cu febrilitate de explorator, acel loc în care să se simtă acasă. Să fie totuşi acest acasă Roma, cu pericolele induse de jocurile politice, mai ales după moartea împăratului Augustus? Sau poate Tomis, capul de lume despre care se vorbesc atât de multe şi se ştiu atât de puţine? Scriind Metamorfozele, Ovidiu se metamorfozează el însuşi, dându-şi seama în cele din urmă că locul lui optim nu are un contur precis, ci se situează între lumi. Iar expediţiei lui se autocunoaştere i se suprapune o alta, pe care o întreprinde însuşi autorul romanului, cu fiecare pagină scrisă. Acasă între lumi nu e doar un titlu, ci şi cartea de vizită pe care prozatorul şi protagonistul lui o împart dincolo de timp, moravuri, meridiane şi ideologii.


Înainte de-a fi autor, MICHAEL SOLOMON (n. 1951, Bucureşti) este personaj. Provine dintr-o familie cu origine nesănătoasă, ai cărei membri suportă persecuţii în comunism: tatăl şi mama sunt retrogradaţi profesional, iar bunicul din partea tatălui e deportat în Bărăgan după aproape zece ani de temniţă grea. Absolvă cursurile Liceului German şi pe ale Facultăţii de Construcţii din Bucureşti. Încurajat de Paul Sterian şi Alexandru Dragomir, umple câteva caiete cu poezii şi scrie mai multe piese de teatru. În stagiatura constănţeană prinde contur gândul unei cărţi despre Ovidiu. În 1982, Michael Solomon părăseşte România, lucrând în Europa şi America, dar eşuând în toate tentativele literare. Revine în ţară în 1990, animat de ideea de-a face politică naţional-ţărănistă, însă e descurajat de Corneliu Coposu, prieten al familiei. În 2000 se stabileşte la Londra, unde trăieşte şi în prezent. În 2003 începe lucrul la romanul despre Ovidiu, pe care-l scrie în engleză şi îl termină în 2011. În doi ani consecutivi, 2010 şi 2011, aleargă maratonul londonez. În prezent, scrie povestea unei familii aflate în criză existenţială şi a nemesisului ei, una dintre cele peste zece mii de vulpi care trăiesc în Londra.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.060 sec