ABC-ul meseriei. Taierile de formare si intretinere pentru pomi si arbusti fructiferi si ornamentali

Preț: 26,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-649-066-5
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 239
Format: 13x20
Categoria: Gradinarit

DESCRIERE

Taierile de formare si intretinere pentru pomi si arbusti fructiferi si ornamentali. Arborii si arbustii au nevoie de taieri regulat: astfel vor fi mai vigurosi, vor inflori mult mai bine si vor produce fructe din abundenta. Accesibila tuturor prin limbajul simplu.

 

ABC-ul meseriei va va ghida pas cu pas la lucrarile de taiere pe care trebuie sa le aplicati arborilor si arbustilor din gradina dv.

 

Veti gasi de asemenea, pentru fiecare specie cele mai bune metode de taiere precum si perioadele de aplicare optime.

 

Din carte:

 

Forme ornamentale de arbori şi arbuşti

 

Gardul viu nu se dezvoltă bine dacă este foarte des. Nici nu va putea căpăta un design atractiv dacă nu este tăiat în mod regulat. Nu trebuie să lăsaţi tufişul să crească mai mult de 20-50 cm pe an.

 

Dacă arbuştii sunt lăsaţi să crească prea mult în înălţime, ei se vor degarnisi la bază. în conţinutul cărţii noi vom arăta care anume specii de arbori şi arbuşti se pretează la formarea gardurilor vii. Aveţi de ales între multe tipuri de gard viu: forme libere, forme fixe (stricte).

 

Formele „libere” şi formele „stricte”

 

Primele, aşa-zisele forme libere, se taie de preferinţă cu foarfecă, tăind fiecare ramură cu discernământ. Practic se va îndepărta fiecare ramură uscată şi toate cele crescute înspre interior.
 
Evitaţi crearea de găuri în coroane, evaluând exact rolul fiecărei rămurele în tot ansamblul. Această tăiere nu diferă deloc de cea a arbuştilor izolaţi.
 
Perioada cea mai favorabilă pentru această operaţie este primăvara, pentru toţi arbuştii, cu excepţia celor care înfloresc exact în această perioadă. Pentru aceştia se va aştepta încheierea înfloritului pentru a putea să tăiem. Tăierea se încheie prin limitare înălţimii arbuştilor.
 
Tăierile de formare impun răbdare
 
Pentru a obţine un tufiş cu formă regulată, tăierile necesare pot fi foarte frecvente, chiar şi de două ori pe an. Incepeţi tăierile în primul an de la plantare.
 
Dacă este vorba de un gard de conifere, egalizaţi distanţa de la centrul gardului la ambele laturi. Fiţi mai severi cu arbuştii cu frunze căzătoare: tăiaţi ramurile la aproximativ o treime din lungimea lor, măsurând de la vârf.
 
In anul următor trebuie să suprimaţi între 20 şi 30% din creşterea anuală. Mulţumiţi-vă apoi să lăsaţi în fiecare an, 5-10 cm din creşterea înregistrată anul trecut, alternând direcţia următoare de creştere (stânga-dreapta, sus-jos) până se atinge lungimea dorită.
 
Gardul vostru viu nu trebuie să fie nici foarte lat, dar nici prea îngust Ideal ar fi să aranjaţi un profil ceva mai lat la bază faţă de vârf. In felul acesta şi ramurile de la bază vor primi suficientă lumină, stopând tendinţele de degarnisire.
 
Un tufiş de arbuşti în formare se va tăia după creşterea din primăvară, sfârşitul lui mai - începutul lui iunie, şi la sfârşitul lui august - începutul lui septembrie. Totuşi, anumite specii cu creştere rapidă solicită intervenţii mult mai regulate, între patru şi şase săptămâni, din mai până în septembrie.
 
Nu tăiaţi gardurile de conifere înainte de jumătatea lui iulie.
 
Tăind prea devreme (în iunie de exemplu), puteţi afecta nuanţele de verde şi de gri ale tinerilor lăstari. Invers, tăind prea târziu, plăgile nu mai au timp să se cicatrizeze până la venirea îngheţului.
 
O CURĂ DE ÎNTINERIRE REGULATĂ
 
Lăstarii tineri ai arbuştilor plantaţi sub formă de tufiş se situează majoritar în partea de sus. De aceea este dificil de asigurat, pe toată durata anului, un tufiş bine garnisit la bază.
 
O tăiere severă se impune cam la zece ani. Primăvara, reduceţi înălţimea plantelor la jumătate. O vreme, gardul viu va avea un aspect dezolant, dar încet, încet, el îşi va începe a doua tinereţe.
 
Toate speciile de arbuşti tolerează acest tratament radical, în afară de conifere. După această tăiere scurtă, lăsaţi plantele să-şi recapete progresiv înălţimea şi grosimea normale prin creşteri de 5-10 cm anual, în lateral şi în înălţime.
 
Arta modelării
 
Aceasta este o artă foarte veche - Cicerone vorbea deja despre ea - care, astăzi, îşi reocupă locul pe scenă. Constă în tăierea arbuştilor în forme sculpturale (topiare).
 
Pentru o astfel de realizare este nevoie de perseverenţă, de regularitate şi de tehnicitate. Formele geometrice (sferă, con, cub...) îşi găsesc locul în grădină, dar şi în balcoane dacă arbuştii sunt plantaţi în vase.
 
Tăierea regulată este necesară pentru menţinerea formei. In timpul tăierii lăsaţi-vă ghidaţi de vedere, priviţi lucrarea de aproape şi mai de departe cât de des, pentru a vă controla „sculptura”. Pentru formele foarte complexe, tăierea în sine nu este suficientă, fiind necesar să se recurgă la schelete...
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt Înainte    
 Introducere
 
Tăierea este o necesitate            
Altoirea în vederea înmulţirii    
 
Tăierile arborilor şi arbuştilor Specie cu specie
Caisul            
Hibiscus syriacus        
Migdalul              
Liliacul de vară comun     
Aucuba               
Azaleea japoneză   
BERBERIS (DRACILA)    
Bignonia           
Călinul (Bulgăre de zăpadă)     
Buxus   
Piracanta       
Camelia       
 Ceanotus      
Cireşul       
Castanul         
Cotoneaster                        
Stejarul   
Caprifoiul arbustiv       
Caprifoiul de grădină
Clematita       
Gutuiul japonez        
Teişorul

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0186 sec