Taina casatoriei - Arsenie Boca

Preț: 10,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 160
Categoria: Religie

DESCRIERE

Taina casatoriei. Sfanta insotire intru purtarea crucii si vederea luminii de pe Tabor – pr. Arsenie Boca


... ce cuvinte ale Părintelui Arsenie Boca ar trebui sa mai reţinem?

„Dumnezeu locuieşte într-un suflet senin", spunea Părintele Arsenie Boca.

Să reţineţi că orice creştin autentic supără sau deranjează pe necreştini sau pe cei mai puţin creştini. Sunt probleme şi în casă, şi în familie, şi la serviciu. Măcar să reţinem acest cuvânt: „Omul îşi are rădăcinile în adâncul cerului". P. S. Daniil Stoenescu, Hăţăgel, 14 iulie 2012

Fragmente din carte:

„Părintele Arsenie Boca este un Everest al neamului românesc" de P. S. Daniil Stoenescu

Preasfinţite Părinte, l-aţi cunoscut personal pe Părintele Arsenie Boca, i-aţi fost unul dintre cei mai de seamă ucenici, aţi scris şi editat cele mai frumoase cărţi In legătură cu Sfinţia Sa. In această calitate, ce ne puteţi spune despre Părintele? Rostiţi-ne, vă rugăm, un cuvânt de folos!

Mă gândeam ca astăzi să vă întâmpin cu un cuvânt al Părintelui Arsenie Boca, din predicile Sfinţiei Sale, pe care le-am publicat în cartea Cuvinte vii.

Părintele spunea: „Omul îşi are rădăcinile în adâncul cerului". Nici un teolog creştin ortodox nu a mai rostit un asemenea cuvânt, atât de frumos, de antropologie creştină, cum a zis şi a scris Părintele Arsenie Boca.

Mergând pe firul teologiei patristice, în mod deosebit a Sfântului Maxim Mărturisitorul, Părintele spune că: „în fiecare om, Dumnezeu a sădit şi a rânduit o intenţie divină".

Dumnezeu este sensul, rostul şi menirea vieţii noastre şi prin acordul dintre voinţa noastră şi hanii lui Dumnezeu suntem datori ca această intenţie divină, gând divin, sămânţă dumnezeiască sădită în adâncul fiecăruia dintre noi, să ajungă la desăvârşire, la împlinire, la rodire pentru viaţă veşnică.

Prea Sfinţite Părinte, în ultima vreme au apărut tot felul de cărţi despre Părintele Arsenie Boca. Ce ne puteţi spune pe acest subiect?

Pe lângă faptul că se scrie mult şi foarte mult despre Părintele Arsenie şi apar cărţi în avalanşă, în cascadă, vreau să vă spun că nu tot ce se scrie despre Părintele Arsenie bucură pe Părintele, bucură duhul său. Sunt oameni care scriu cu competenţă, dar şi oameni care scriu dintr-un arivism, ca să spun aşa.

Sunt câteva cărţi care ar fi fost mai bine să nu fi fost scrise, iar unele sunt chiar de pus pe foc, vorbesc în special despre cele din categoria „convorbiri astrale". Părintele Arsenie mi-a spus la un moment dat: „Tu va trebui să mă aperi de oameni!". Dar nu prea reuşesc, fiindcă apar şi filme şi cărţi, unele bune, dar şi unele cu greşeli mari. Părintele Arsenie Boca este un Everest al neamului românesc şi spre Everest priveşti cu drag, cu respect, cu simpatie, dar Everestul trebuie să rămână Everest

Dacă tu cobori acest vârf în muşuroaiele lumii şi ale societăţii contemporane nu este bine. Trebuie să contemplăm Everestul de pe muşuroiul nostru. Sfatul meu este să citiţi cărţile autentice ale Părintelui şi cele mai bune cărţi scrise despre Părintele Arsenie Boca.

Trebuie să ne ferim de devieri, de absolutisme, de exagerări. Nu trebuie să amestecăm apa de ploaie cu agheasma. Părintele trebuie să rămână în chivotul neamului românesc, în icoană, pe Tabor, la înălţimea pe care 1-a ridicat harul şi darul lui Dumnezeu.

Aţi fost în preajma Părintelui Arsenie Boca mai mulţi ani; ce spunea acesta despre soarta noastră, a românilor, despre vremurile de acum?

Eu l-am auzit pe Părintele vorbind despre unitatea Europei, spunând aşa: „Până la urmă, vor fi una".

L-am auzit pe Părintele vorbind despre ţara şi poporul nostru poporul nostru şi a spus că „poporul nostru este cam neascultător de Dumnezeu". Iar despre ţara noastră a spus aşa: „Dumnezeu iubeşte România şi vrea să o spele de păcate mai întâi".

Ne spunea Părintele la Prislop aşa: „Lumea se clatină!". Iar noi, creştinii, ar trebui să ne bucurăm că lumea se clatină, pentru că sunt pe lume semnele apropierii celei de-a Doua Veniri a lui Hristos, lucru esenţial ta învăţăturile Părintelui Arsenie Boca.

Ne mai zicea aşa: „Nu îngreunaţi norul de păcat al omenirii". Contemplaţi, dacă puteţi, această imagine a norului, a negurii de păcate ale omenirii, din care se coboară grindină şi catastrofe. Şi ne spunea să nu mai punem greşeli şi păcate, că e destul câte sunt în acest nor. Iar păcatele se ştiu: avorturi, beţii, înjurături, desfrânări, droguri şi alte blestemăţii de pe lumea aceasta.

Tot Sfinţia Sa spunea aşa: „Eu fac muncă de pompier, salvez ce se mai poate salva".

Plecând de la unele controverse apărute pe internet, am vrea să întrebăm: Este sau nu o legătură intre Părintele Arsenie Boca şi Părintele Dumitru Stăniloae?

Părintele Stăniloae a scris despre Părintele Arsenie Boca in prefeţele la primele patru volume ale Filocaliei foarte frumos, numindu-1 „ctitor de frunte al Filocaliei româneşti".

Părintele Arsenie Boca a adus din Grecia două volume mari, masive, cu textele Filocaliei ta limba greacă, a stăruit şi 1-a convins pe Părintele Stăniloae să Ie traducă şi să grăbească traducerea. Parcă simţea Părintele regimul…



CUPRINS:

I. MĂRTURII...

„Părintele Arsenie Boca este un Everest al neamului românesc"
Părintele Pantelimon şi obştea Mănăstirii de la Sămbăta de Sus, in 1953
Noi mărturii ale Părintelui Pantelimon despre Părintele Arsenie Boca

II. PĂRINTELE DUMITRU STAN1LOAE ŞI PĂRINTELE ARSENIE

Relata duhovnicească dintre Părintele Dumitru Stăniloae şi Părintele Arsenie Boca
Consideraţii pe seama teologiei Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae - Teologul (1903-1993) şi a Preacuviosului Părinte Arsenie Boca (1910 -1989)

III.ÎNVĂŢĂTURI DE FOLOS ÎN VIAŢA DE FAMILIE ALE PĂRINŢILOR DUMITRU STĂNILOAE ŞI ARSENIE BOCA

Despre singurătate, comuniune şi cunoaştere
Ce inseamnă „la bine şi la rău"
Cine conduce căsnicia, soţul sau soţia?
Suferinţele şi boala
Foamea, setea, oboseala, frica de moarte
Credinţa, intre libertate şi plafonare
Rugăciunea
Frica de Dumnezeu
Pocăinţa
Egoismul
Grija cea lumească
Infrănarea..
Rostul postului
In căsnicie există subordonare?
Dragostea (Iubirea)
Dăruirea
Despre plăcere şi fericire
Căsătoria este indisolubilă
Copiii
O familie sănătoasă

IV. VERSURI ÎNCHINATE PĂRINTELUI ARSENIE BOCA

Rugă către Părintele Arsenie Boca
Omagiu Părintelui drag
Note bibliografice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.2252 sec