Dosar Stalin. Genialissimul genialissim Ediția a II-a

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-871-5
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: a II-a
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Cartea de faţă se naşte din provocările unei istorii tragice şi din energia lumi­noasă a unui dialog intelectual. Pornind de la Stalin şi umbra sa, recuperând moştenirea traumatică a trecutului recent, Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu gândesc un discurs în egală măsură arheologic şi pedagogic. Peste Atlantic se ţese o punte de amintiri, de evocări şi de judecăţi articulate din unghiul libertăţii. Dosar Stalin. Genialissimul generalissim a apărut în anul în care Rusia lui Putin retrezea demonii sovietici. Analiza intelectuală îşi dovedea forţa anticipativă.
Ioan Stanomir

Totalitarismul e încă un subiect de mare actualitate în România. O demonstrează paginile scrise de Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu, la şase decenii de la moartea lui Stalin. Nu, nu veţi citi un discurs funebru, ci o explicaţie a felului în care ideile politice au fabricat crime!
Cristian Preda

Într-o lume în care cântecele de sirenă ale comunismului contondent găsesc tot mai multe urechi obediente, rolul intelectualului critic e mai important decât oricând. Cartea lui Marius Stan şi a lui Vladimir Tismăneanu îşi îndeplineşte, şi din acest punct de vedere, cu prisosinţă, menirea: aceea de a atrage atenţia asupra capcanelor istoriei. Când criminalul sociopat Lenin redevine un „far luminos“ pentru mulţi adepţi ai utopiei egalitariste, autorii propun o revenire la raţiune, argument şi document. Ei demonstrează peremptoriu că na existat niciodată un umanism al comunismului, al fascismului ori al nazismului. Discursul lor se revendică unei tradiţii strălucite a intelectualului angajat, o direcţie de maximă respectabilitate civică şi morală, ilustrată de mari nume precum Danilo Kiš, Václav Havel, Monica Lovinescu ori Hannah Arendt — adică acea pleiadă a oamenilor curajoşi de la care avem datoria să învăţăm ce în­seamnă a trăi în adevăr.
Mircea Mihăieş

Dosar Stalin este cartea unor întrebări fundamentale — de ce nu a existat şi în România un marxism critic, dinamitard, de ce nu a existat o disidenţă precum în alte ţări ale blocului sovietic, mai ales din Europa Centrală. În fine, Dosar Stalin este o lucrare polemică, un volum-pledoa-rie pentru partide, curente şi mişcări in­telectuale democratice, moderate, lipsite de stridenţe şi de asocieri cu extremele; şi aici este cumva o distribuţie a rolurilor, o diviziune istoriografică şi politologică a muncii — fiecare dintre cei doi se ocupă cu predilecţie de tarele generaţiei care îi este mai apropiată ca vârstă.
CRISTIAN VASILE

Volumul Dosar Stalin. Generalissimul generalissim nu este nici pe departe încă o biografie a „tătucului popoarelor“. Nu este, în mod obligatoriu sau în cel mai evident chip cu putinţă, o analiză poli­tologică, în specificul rigorii universitare, a felului în care Iosif Vissarionovici a înţeles şi pus în practică comunismul, totalitarismul.
Deşi nu este, repet, la modul obligatoriu şi evident, aşa ceva, deşi în profunzime este, cartea, apărută în 2014 la editura Curtea Veche din Bucureşti izbuteşte să fie exact ceea ce autorii ei au plănuit să fie. O „surprindere a articulaţiilor cul­tului celui ce a ajuns să fie divinizat drept corifeul ştiinţei şi învingătorul în toate bătăliile militare.“ Adică „genialissimul generalissim“.
MIRCEA MORARIU

Marius Stan. Politolog şi redactor-şef al revistei History of Communism in Europe. Începând cu 2006 s-a ocupat de studierea istoriei regimurilor comuniste. Este autorul multor articole academice şi lucrări colective asupra istoriei recente a României, precum şi al unor articole de presă culturală pe teme de istorie politică şi intelectuală. Din 2014 este fotojurnalist la Radio Europa Liberă. Coautor, împreună cu Mihai Burcea şi Mihail Bumbeş, al Dicţionarului ofiţerilor şi angajaţilor civili ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Aparatul Central: 1948-1989, Iaşi, Polirom (vol. I/ 2009; vol. II/ 2011). Coautor, împreună cu Adam Burakowski al volumului Kraj smutny pelen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku/ O ţară tristă plină de umor. Istoria României după 1989, Varşovia, Editura TRIO, 2012. Coautor, împreună cu Vladimir Tismăneanu, al volumului Dosar Lenin. Vraja nihilismului, Curtea Veche Publishing, 2016.

Vladimir Tismăneanu. Profesor de ştiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase cărţi între care The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012, trad. rom. Humanitas, 2013), Despre comunism. Destinul unei religii politice, Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc, Fantasmele salvării, Fantoma lui Gheorghiu-Dej, Democraţie şi memorie, Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel. Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007). Coeditor, împreună cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Coautor, împreună cu Mircea Mihăieş, al volumelor Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat, Încet, spre Europa, Schelete în dulap, Cortina de ceaţă şi O tranziţie mai lungă decât veacul. România după Ceauşescu. Editor, între 1998 şi 2004, al trimestrialului East European Politics and Societies (în prezent membru al Comitetului Editorial). În 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0217 sec