Coeficientul de constientizare (CQ)

Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 238
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Coeficientul de constientizare (CQ)

…pana in prezent, cercetatorii constiintei s-au ferit sa masoare experienta constienta, tocmai din cauza inexistentei unui model explicativ unitar al fenomenului. Exista, desigur, instrumente care sunt in uz pe plan international, care apreciaza doar la nivel general experienta si masoara doar extremele: daca esti constient sau nu, ori daca te afli intr-o stare modificata de constienta. Experienta constienta cotidiana, de zi cu zi, cea considerata obisnuita (starea de veghe), are insa grade foarte diferite de activare.

Am incercat prin aceasta cercetare „sa disec” experienta constienta de zi cu zi, sa segmentez comuna „stare de veghe cotidiana” in diferite fatete, care au diverse grade de activare. Am reusit, luand in calcul toate studiile si cercetarile din domeniul antropologiei si psihologiei, sa creez un nou model al experientei constiente, un model cu factori masurabili, care prin imbinarea lor creeaza un coeficient de constienta.

Cele sase dimensiuni sunt: constientizarea fizica, constientizarea emotionala, constientizarea mentala, constientizarea spirituala, constientizarea social-relationala si constientizarea propriului Eu (auto-constientizarea). Astfel a luat nastere Scala de evaluare a constientizarii, unica in lume, prin introducerea ideii de masurabilitate obiectiva a abilitatii de a fi constient.

Conştientizarea concretă (fizică) se referă la abilitatea de a fi conştient de corpul fizic şi de elementele concrete ale mediului înconjurător.

Conştientizarea emoţională se referă la abilitatea de a fi conştient/ă de emoţii şi sentimente şi, în general, de orice trăire emoţională.

Conştientizarea mentală (cognitivă) se referă la abilitatea de a fi conştient/ă de propriile idei şi gânduri, de fluxul mental în general.

Conştientizarea spirituală se referă la abilitatea de a fi conştient/ă de faptul că omul este doar o parte a Universului, precum şi la abilitatea de a conştientiza conexiunile multiple cu viaţa care ne înconjoară.

Conştientizarea socială / relaţională se referă la abilitatea de a conştientiza relaţiile şi conexiunile cu persoanele din jur.

Auto-conştientizarea se referă la abilitatea de a conştientiza propria persoană, propriul Eu.

Pentru a descrie şi alte faţete relevante pentru experienţa conştientizării am construit 9 sub-factori. Cei 9 sub-factori sunt: Conştientizarea stării interne („Internal State Awareness“), Reflectarea de sine („Self-Reflectiveness“), Detaşare / Contemplativitate („Mindfulness“), Autonomie („Autonomy“), Dezvoltare personală („Personal Growth“), Relaţionare pozitivă cu ceilalţi („Positive Relations with Others“), Scop în viaţă („Purpose in Life“), Exteriorizarea conţinutului verbal“, „Openess - Deschiderea către noi experienţe“.

CUPRINS:

1. INTRODUCERE
Preambul. Delimitari terminologice: constiinta-constienta-constientizare. Originalitatea studiului. Obiectivele cercetarii si ipotezele de lucru.

2. PREZENTAREA SI ANALIZA LITERATURII STIINTIFICE
Antropologia psihologica si studiul experientei constiente. Abordari stiintifice ale experientei constientizarii. Tipuri de experiente constiente. Forme de constienta modificate. Teorii explicative moderne. De la filosofia constientei la modele cognitive ale constientizarii. Neuropsihologia constientizarii. Conexiunile neurale ale experientei constiente. Individuarea. Self-actualization si evolutia campului constient.

3. MATERIALE SI METODA DE CERCETARE
Metode si tehnici de investigare a formelor de constienta. Coeficientul de constientizare si scala de evaluare a constientizarii.

4. REZULTATE FINALE SI ANALIZE CORELATIVE
Pretestarea Scalei de evaluare a constientizarii. Prezentarea esantionului. Analiza de validitate si fidelitate a scalei.

5. SCALA DE EVALUARE A CONSTIENTIZARII

6. BIBLIOGRAFIE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0275 sec